Universelt design - hvordan bidrager du som konstruktør
Få en introduktion til universelt design, og få med udgangspunkt i lovgivning og eksempler udpeget en række opmærksomhedspunkter, du som konstruktør skal være opmærksom på.
Universelt design er en tilgang, hvor fraværet af færdige svar på forhånd kan være udfordrende, men det giver også anledning til faglig udvikling af projekter og deres løsninger, den enkelte medarbejders kompetencer, den involverede virksomhed men også feltet.
Hvert nyt projekt kræver, at løsninger udvikles fra bunden og faktisk gennemføres, hvilket forudsætter både metode, viden og ikke mindst en dyb forståelse af menneskelig mangfoldighed. Her spiller konstruktøren en vigtig rolle.
Sidse Grangaard vil med udgangspunkt i lovgivning, almen teknisk fælleseje og eksempler fra forskellige opførte projekter udfolde begrebet universelt design i relation til tilgængelighed, ligeværdighed, FN´s verdensmål og social bæredygtighed. Samtidig peger hun på en række opmærksomhedspunkter, man kan tage med hjem og bringe i spil i løbet af en byggeproces for at lykkes med universelt design.
Udbytte:
- Giver dig en grundlæggende indføring i universelt design
- Bidrager til en bevidsthed om menneskelig mangfoldighed
- Viser et overblik over universelt design ift. BR18, standarder og vejledninger
- Skaber et indblik i vigtige parametre i processen
- Vil inspirere dig til at gå hjem og få sat universelt design på dagsordenen
Underviser
Sidse Grangaard, arkitekt maa, ph.d. og seniorforsker på BUILD, Aalborg Universitet, hvor hun står i spidsen for Forskningsgruppen Universelt Design. Hun har en baggrund i space planning, og hendes ph.d. handler om involvering af brugere i forbindelse med design af kontormiljøer.
I 2011 begyndte hun sin forskning i universelt design, på et tidspunkt hvor det stadig var i sin vorden i Danmark. Hendes forskning fokuserer dels på samspillet mellem det byggede miljø og brugerne af det, og dels på processen med at implementere universelt design i den arkitektoniske praksis i forhold til rammebetingelser og udvikling af værktøjer. Desuden er hun redaktør på www.rumsans.dk, som er en vidensportal og et mødested for branchen og alle, der beskæftiger sig med inkluderende og social bæredygtig arkitektur. Her driver hun også et netværk for praksis.Aktuelt arbejder hun med følgeevalueringen af Københavns Kommunes strategiske partnerskaber og er involveret i Respond om Covid-19 i den del, som handler om skoleområdet.
Sidse Grangaard underviser på uddannelsen Bæredygtige Byggeprocesser på Aalborg Universitet. Hun sidder bl.a. i Det Centrale Handicapråd og Renoverprisens Valgkollegie, rådgiver Social-og Boligstyrelsen om tilgængelighedsspørgsmål – men er også debattør. I december deltog hun fx både i en debat om toiletter og trivsel og en debat om kunstens rolle i klimaløsninger.